Sunday, March 23, 2008

Türkistan Ateşi - Abdulvahab Kara

Kazak Devlet Sineması "Kazak Film" tarafından, Doç.Dr. Abdulvahap Kara'nın, "Türkistan Ateşi Mustafa Çokay'ın Hayatı ve Mücadelesi" isimli eserinin temelinde hazırlanan senaryoya göre çekilen filmin Mayıs ayında Almatı, Moskova, Paris gibi uluslararası dört merkezde birden gösterime girecegi bildirildi.
3 Mart Pazartesi günü Centerasia sitesinde Feruza Cani imzalı yazıda belirtildiğine göre, 2005'te başlanan filmin çekimleri tamamlanmış bulunmaktadır. Yazıda Mustafa Çokay'ın sadece modern Kazakistan için değil, tüm Orta Asya için önemli bir şahsiyet olduğuna vurgu yapıldı. Sovyet resmi tarih kitaplarının hain ve Hitler'in işbirlikçisi gibi suçlamalarla halkın hafızasından silmeye çalıştığı Mustafa Çokay'ın geçtiğimiz yüzyılın sonunda ortaya çıkan arşiv belgeleriyle bu iddiaları hak etmediği gerçeğinin ortaya çıktığı ifade edildi. Bütün dünyanın Oscar Schindler'in Nazi esir kamplarından dört bin kişiyi kurtardığını bildiğini, fakat Mustafa Çokay ise yüzbinlerce insanı bu kamplardan kurtardığının bilinmediğine işaret edilen yazıda Kırgız aktör Aziz Beysenaliyev' in Çokay rolünü oynadığı belirtildi. ...
Filmin Paris'teki çekimlerine Mustafa Çokay Fransız-Kazak Dostluk Cemiyeti Başkanı Yaşar Dinç'in katıldığı anlatılan makalede Mustafa Çokay'ın Paris'in Nogent-Sur-Marne semtinde yaşadığı ve burada onun için bir anıt dikildiği ve müzeye de özel anma plaketi koyuldugu ifade edildi. Yazının sonunda Mustafa Çokay filminin Mayıs 2008'de Kazakistan'ın yanısıra Moskova, Paris'te eş zamanlı olarak gösterime gireceği müjdeleniyor.
KAYNAK: http://tech.groups.yahoo.com/group/turkdunyasicografyasi/message/4535 Son Güncelleme ( 10 Mart 2008, Pazartesi 16:09 )
Yazarımız TürkBirlik 30 Ekim 2007, Salı tarihinden itibaren Türk Birlik' te yazmakta.
İletişim e-postası:muhabir@turkbirlik.gen.tr
'E-Posta spambotlardan korunma amacıyla gizlendi, görmek için tarayıcınızın Javascript desteği olması gerekir!

Diğer Makelelerini Göster

Kaynak yayimi: TÜRK BIRLIK HABER

No comments:

Post a Comment