Sunday, March 23, 2008

Mustafa Cokay Filmi Mayis Ayinda Seyircisiyle Bulusuyor

Kazak Devlet Sinemasi “Kazak Film” tarafindan, bu satirlarin yazarinin “Turkistan Atesi Mustafa Cokay’in Hayati ve Mucadelesi” isimli eserinin temelinde hazirlanan senaryoya gore cekilen filmin Mayis ayinda Almati, Moskova, Berlin ve Paris gibi uluslararasi dort merkezde birden gosterime girecegi bildirildi.
Mustafa Çokay-مصطفی چوقای
3 Mart Pazartesi gunu Centerasia sitesinde Feruza Cani imzali yazida belirtildigine gore, 2005’te baslanan filmin cekimleri tamamlanmis bulunmaktadir. Yazida Mustafa Cokay’in sadece modern Kazakistan icin degil, tum Orta Asya icin onemli bir sahsiyet olduguna vurgu yapildi.
Sovyet resmi tarih kitaplarinin hain ve Hitler’in isbirlikcisi gibi suclamalarla halkin hafizasindan silmeye calistigi Mustafa Cokay’in gectigimiz yuzyilin sonunda ortaya cikan arsiv belgeleriyle bu iddialari hak etmedigi gerceginin ortaya ciktigi ifade edildi.
Butun dunyanin Oscar Schindler’in Nazi esir kamplarindan dort bin kisiyi kurtardigini bildigini, fakat Mustafa Cokay ise yuzbinlerce insani bu kamplardan kurtardiginin bilinmedigine isaret edilen yazida Kirgiz aktor Aziz Beysenaliyev’ in Cokay rolunu oynadigi belirtildi.
Filmin Paris’teki cekimlerine Mustafa Cokay Fransiz-Kazak Dostluk Cemiyeti Baskani Yasar Dinc’in katildigi anlatilan makalede Mustafa Cokay’in Paris’in Nogent-Sur-Marne semtinde yasadigi ve burada onun icin bir anit dikildigi ve muzeye de ozel anma plaketi koyuldugu ifade edildi.
Yazinin sonunda Mustafa Cokay filminin Mayis 2008’de Kazakistan’in yanisira Moskova, Berlin ve Paris’te es zamanli olarak gosterime girecegi mujdeleniyor.

Saygilarimizla,
Istanbul,Abdulvahap Kara

Web Kaynagy: http://tech.groups.yahoo.com/group/turkdunyasicografyasi/message/4535

No comments:

Post a Comment