Friday, November 25, 2016

İran'daki milliyetlerin durumu uluslararası konferansta tartışılacak

AA
İran toplumunun çok sayıda etnik ve mezhepsel gruptan oluşan yapısı, siyasal katılımı ve çoğulculuğu konuları, İsveç'te düzenlenecek bir uluslararası konferansta ele alınacak. 
İran toplumunun çok sayıda etnik ve mezhepsel gruptan oluşan yapısı, siyasal katılımı ve çoğulculuğu konuları, İsveç'te düzenlenecek bir uluslararası konferansta ele alınacak.
Tebriz Araştırmaları Enstitüsü'nün (TAE) İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenleyeceği konferans, "İran'daki Milliyetlerin Siyasi Çoğulculuğu ve Katılımının Geleceği" adı altında gerçekleşecek.
ANKARA- İran'daki milliyetlerin durumu uluslararası konferans

İranlı gazeteci, araştırmacı ve medya mensuplarını konuşmacı olarak katılacağı konferans yarın başlayacak ve iki gün sürecek.

Programın ilk gününde farklı konu başlıklarına sahip 4 oturumda İran’daki mevcut durum ve geleceğe dair çeşitli senaryolar değerlendirilecek.
Birinci oturumda, "İran'da çoğulculuk faaliyetleri: Arap unsurlar örneği", "Seküler Demokrasi ve İran'da bulunan etnik gruplarla ilgili sorunlar", "Çağdaş Azerbaycan tarihinde kitlesel hareketlerin esasları ve onun Azerbaycan milli hareketinin yeni aşamasındaki tezahürü" konuları tartışılacak.
Konferansın ikinci oturumunda, "Türkmen sahranın kültürel ve toplumsal durumu", "İran'da etnik meselenin gündeme gelmesinin gerekliliği", "Geçmiş, Geleceğin temelidir: Memalik-i Mahruse'den Federal İran Cumhuriyeti'ne" başlıklı konular ele alınacak.
Öğleden sonra yapılacak üçüncü ve dördüncü oturumlarda, "Etnik Yoksa Coğrafi Federalizm? İran'ın geleceği için çoğulcu siyasi bir düzenin planı", "İran'da milli hareketler, kalıplar ve önyargıların çemberinde", "Kaşkayi Türklerinin siyasi ve toplumsal tarihi ve İran'ın geleceğindeki perspektifi", "Belucistan ve gelecek federal İran'ında milletlerin rolü çoğulculuğa ulaşmakta İran'daki kadınların rolü" temaları masaya yatırılacak.
Konferansın ikinci gününde de bir bildiri hazırlanarak katılımcıların oyuna sunulacak.
Merkezi Ankara'da bulunan ve başkanlığını Rıza Heyet'in yürüttüğü TAE, geçen nisan ayında faaliyetlerine başladı. Enstitü, başta İran ve Azerbaycan olmak üzere bölgede ve dünyanın değişik yerlerinde yaşayan Türklerin ve ilişkide olduğu diğer millet ve toplumların dilini, kültürünü, siyasî, toplumsal ve iktisadî yapısını araştırıyor.

No comments:

Post a Comment