Tuesday, June 26, 2007

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Ergeç, Washington'da



Irak Türkmen Cephesi (Itc) Başkanı Dr. Sadettin Ergeç, Bir Dizi Temaslarda Bulunmak Üzere ABD'nin Başkenti Washington'a Geldi.
Irak Türkmen Cephesi (Itc) Başkanı
Dr. Sadettin Ergeç,
Bir Dizi Temaslarda Bulunmak
Üzere ABD'nin Başkenti
Washington'a Geldi.
Kongre üyeleri, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üst düzey yöneticilerinin yanı sıra çeşitli düşünce kuruluşlarında da görüşmeler yapacak olan Ergeç, İHA muhabirinin sorularını cevapladı. Washington'a Irak Türkmenlerinin sesini duyurmak için geldiğini belirten Dr. Sadettin Ergeç, "Irak'ın durumunu ve yanlışlıkları dile getirmek, görüşlerimizi izah ederek fikirler vermek, özel olarak da Irak Türkmenlerinin durumunu dile getirmek için buradayım. Bunun yanı sıra, Kerkük meselesi ve anayasada yapılan yanlışlık ve haksızlıkları da dile getireceğiz. Kongre üyeleriyle, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üst düzey yöneticileriyle görüşmelerimiz olacak. BM nezdinde de randevularımız var ve orda da yapacağımız görüşmelerle birlikte on gün kadar ABD'de kalmayı planlıyorum" dedi.
Irak'ta yaşanan savaşın ardından, birçok haksızlığa uğradıklarını kaydeden Ergeç, "2003 yılından beri Irak Türkmenleri konusunda atılan yanlış adımları dile getireceğiz. Hiç kimsenin hakkına karşı değiliz. Savunduğumuz görüşler de kimsenin hakkına tecavüz değildir. Yapılan yanlışların düzeltilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Eğer bazı haklar geri verilirse, demek ki bazı yanlışlıklar vardır. Türkmeneli bölgesinin nerden nereye kadar olduğu bellidir. Telafer'den Mendili'ne kadar Türkmen bölgesidir ve orda yaşayan Türkmenler vardır. Irak bayrağını ilk defa yükselten Türkmenlerdir ve görüşleri bellidir; Irak'ın birlik ve bütünlüğü. Zaten bunun dışında yapılan her şey bizim kanaatimize göre yanlıştır. Ancak biz Irak Türkmenleri olarak, Irak'ta Arap ve Kürt nüfusuyla birlikte üçüncü unsur olarak anayasal haklarımızla özgürce kullanmak istiyoruz. Irak'ta istikrardan bahsetmek için adaletin temin edilmesi gereklidir. Biz, belgeler üzerinde yapılan tahrifat ve benzer haksızlıkları anlatmak için buradayız" şeklinde konuştu.
Kuzey Irak'ta güvenliğin yerel kuvvetlere devredilmesiyle ilgili olarak da Dr. Sadettin Ergeç, şunları söyledi:
"Güvenlik konusu, mutlaka Irak ordusuna bırakılmalı. Sadece Kuzey Irak'ta değil, Irak'ın geneli için de aynı şeyi söylüyoruz. Güvenlik devri, düzenli Irak ordusuna yapılmalıdır. İçinde bir takım milisleri barındıran silahlı kuvvetler, bizi tarafsızlık konusunda endişelendirir. Düzenli ordunun tek çözümü de zorunlu askerliktir. Bu şekilde ordu, içinde her milletten unsuru barındırır".
İHA

No comments:

Post a Comment